Ukelele variaties

Ukelele variaties

Ukeleles bestaan in allerlei variaties. De meest voorkomende ukelele is de sopraan. De sopraan ukelele kan zowel in C als in D stemming worden gestemd. Naast de sopraan bestaan er concert ukeleles (rond 1920 geïntroduceerd) en de grotere tenor ukelele die vaak in C stemming wordt gestemd. De grootste ukelele is de bariton (geïntroduceerd rond 1940) welke in G stemming gestemd wordt, zoals de 4 dunste snaren van een gitaar. Ook bestaat de ukelele bass en de ukelele contrabass, geïntroduceerd in 2010 en 2014. De ukelele bass is hetzelfde gestemd als een basgitaar. De kleinste normale ukelele is de sopranino, deze ukelele is nog hoger gestemd van de standaard sopraan ukelele. Deze sopranino wordt ook wel pocket ukelele, bambino of piccolo genoemd.

Hieronder zie je een tabel waarin het bereik van de ukelele varianten is weergegeven:

Veel ukelels zijn gemaakt van hout maar er bestaan veel varianten die gedeeltelijk of geheel zijn gemaakt uit kunststof of andere materialen. Goedkopere ukeleles zijn meestal gemaakt van multiplex of gelamineerd hout en in sommige gevallen is het soundboard gemaakt van een klankhout zoals vuren. De wat duurdere ukeleles zijn gemaakt van massief hardhout zoals mahonie. Traditionele ukeleles zijn meestal gemaakt van acacia koa.

Typische ukeleles hebben een cijfer achter vorm die vergelijkbaar is met de vorm van een kleine akoestische gitaar. Veel ukeleles hebben vormen die minder typisch zijn, zoals een ovalen vorm of een opengewerkte vorm. De ovalen ukeleles worden ook wel “pineapple ukelele” genoemd, naar de vorm van de ananas. Deze ukeleles zijn uitgevonden voor Kamaka Ukulele company. Er bestaan ook ukeleles in de vorm van een boot peddel of vierkant. Deze laatste worden vaak gemaakt van oude sigarendozen.

De meeste ukeleles hebben vier snaren. Het kan zijn dat sommige snaren dubbel zijn waardoor de ukelele in totaal 6 of 8 snaren heeft, om zo te zorgen voor meer volume.

Ukelele snaren worden traditioneel gemaakt van darmsnaar. Modernere ukeleles gebruiken nylon snaren in veel variaties, zoals fluorocarbon en snaren met aluminium omhulzing om de snaren met lagere tonen.

Ukeleles met 6 of 8 snaren worden ook wel taropatches of taropatch ukeleles genoemd. Waar deze ukeleles vaak voorkwamen in concert uitvoering is nu de tenor versie gebruikelijker bij 6-snaar taropatch ukeleles. De 6-snaars ukelele heeft 2 enkele en 2 dubbele snaren en wordt soms ook Lili’u genoemd, al wordt de 8-snaars ukelele zo ook wel genoemd. Er bestaan tevens 8-snaars britone taropatches, en er worden ook 5-snaars tenor ukeleles gemaakt.